24. Un milion de pietre vândute dintr-o glumă
Uite o idee genial de stupidă apărută acum 50 ani
După o mică pauză revin la butoane cu o poveste de care am auzit în facultate. E despre un tip din State care lucra în Publicitate, care a făcut un pariu la o bere cu prietenii.
📌 Contextul
E 1975 și un grup de prieteni au ieșit la o bere. Câțiva se plâng de animalele de companie – ba că tre’ să le plimbe la 5 dimineața, ba că lasă păr peste tot, ba că se apucă să cânte când se crapă de ziuă.
Printre ei e și un tip Gary, care n-are animale de companie, dar i se pare funny ce probleme au oamenii care au.
💡 Ideea
După câteva beri, îi vine ideea. Cum ar fi să vândă animale de companie care nu trebuie hrănite, îngrijite, plimbate, care nu se îmbolnăvesc și nu mor. Cum ar fi să vândă PET ROCKS.
Trotilați fiind, prietenii lui râd și îi zic că „da, sigur, hai să te vedem cum convingi tu pe cineva să cumpere pietre”.
😎 Asul din mânecă
Ce nu ți-am zis e că Gary lucra în Advertising și avea un simț al umorului bine dezvoltat. Așa că a zis „a, nu mă credeți în stare?” și s-a apucat de treabă.
Partea mișto e că tipul a tratat pietrele ca pe animale reale și a construit în jurul lor o poveste pe cât de serioasă, pe atât de fun. Îl ajuta și faptul că era un copywriter foarte bun.
🚀 Primii pași
Gary s-a apucat de treabă: a cumpărat niște zeci de kile de pietre, carton pentru ambalaj, paie pentru protecție/cuib și a mai făcut ceva super relevant.
Înainte de toate, e important de știut că tipul a tratat piatra ca pe un hamster: cutia era perforată și arăta cum să fie depozitată la raft, ca și cum ar fi vietate înăuntru.
Apoi s-a apucat de scris manualul de instrucțiuni – de la cum să procedezi când ajungi cu animăluțul acasă, ce îi place și ce nu, la ce răspunde, inclusiv cum să îl dresezi. Vei vedea că manualul este suuper relevant.
Dacă îți place ce citești, hai la varianta paid. Ai acces la toate edițiile din Re:creativ și poți vota din când în când tema următorului newsletter.
⛰ Pariul câștigat
Cu ochi critici și cinici, Pet Rock este emblema consumerismului fără cap. De ce ai plăti de 400 de ori mai mult pe o piatră de pe marginea drumului/râului?
Cu alți ochi, Pet Rock este un icon al anilor `70-`80. Pentru că nu cumperi piatra, ci gluma.
Ca să-ți faci o idee, Gary a vândut peste 1 milion de Pet Rocks în toamna și iarna lui 1975. Stăteau oamenii la cozi în supermarket-uri ca să prindă un Pet Rock. Și nu erau tocmai ieftini, pe vremea aia costau $4, adică aproape $6 in today’s money.
Da, ai citit bine:
1 milion de oameni au stat la coadă să cumpere o piatră cu manual de utilizare.
Iar Gary nu doar că a câștigat pariul cu prietenii lui, ci a devenit milionar în mai puțin de 6 luni.
📝 Bine bine, dar de ce?!
Ca să înțelegi frenezia, trebuie să înțelegi produsul. Piatra în sine era o piatră oarecare, ambalajul era relativ fun, paiele erau de decor. Produsul era, de fapt, manualul de instrucțiuni. Pentru asta stăteau oamenii la coadă. Pentru asta plăteau $4.
Uite câteva fraze funny din el:
If, when you remove the rock from its box it appears to be excited, place it on some old newspapers. The rock will know what the paper is for and will require no further instruction.
Nobody, but nobody likes a surly, misbehaving rock. Therefore, it is most important that you begin training immediately.
Perhaps you have seen a particular rock in the wild and thought it would make a nice pet. DO NOT APPROACH THAT ROCK.
😮 Atenție, cad pietre
Așa cum a devenit viral, a și dispărut de pe piață. Oamenii au prins gluma, au râs la poantele din manualul de utilizare, au povestit cu prietenii lor despre piatra familiei, apoi și-au văzut de viață.
Ca orice glumă, a avut viața ei limitată în timp și spațiu, iar Gary a lăsat piatra din mână. E drept, a mai încercat să vândă nisip și alte tâmpenii, dar nu i-a mai ieșit. De ce? Probabil pentru că e ca-n stand-up – dacă ai făcut o glumă bună, n-o repeta imediat după.
📌 Ce mi-am luat din povestea asta
Unele idei funcționează o singură dată. Pe cât de cretină e ideea din spate, pe atât de multă atenție a pus Gary în manualul de utilizare. Problema e că genul ăsta de cascadorii funcționează o singură dată și oricine ar mai încerca să construiască pe ele, va fi arătat cu degetul ca o altă copie a Pet Rock.
Have fun. Când chiar îți asumi provocarea de a fi cât se poate de serios pe o temă cât se poate de fun, magic can happen.
Know when to stop. Gary nu a știut când să zică „gata, am făcut destui bani”. A încercat să vândă și alte remixuri ale Pet Rock, dar nu i-a ieșit. La fel ca un one hit band, a încercat prea tare.
Dacă vrei să citești tot manualul lui Pet Rock, îl găsești aici în varianta originală.
📝 Cele mai citite ediții:
Până data viitoare,
Zi cu răcoare pe cărare,
Andrei de la POARTA9
Deci americanii se plângeau încă din 1975 despre pets :))