Salutare,
Tema de azi e aleasă de voi și e un subiect pe cât de fascinant, pe atât de puțin explorat: relația dintre subconștient și creativitate.
Hai să începem cu începutul: ce e creativitatea?
Definiția care are cel mai mult sens pentru mine este:
the ability to make or otherwise bring into existence something new, whether a new solution to a problem, a new method or device that is valuable.
Cu alte cuvinte, fac o distincție între artă și creativitate (deși ele se întrepătrund). De ce? Pentru mine, arta nu caută să rezolve o problemă, ci mai degrabă să exprime un gând sau o emoție 🎨
Buuun, acum că avem o definiție, cum spanac ajungem în flow-ul ăsta creativ?
În primul rând, nu există o rețetă care funcționează pentru toată lumea, dar există niște pași care sunt importanți și care, vei vedea, includ munca subconștientului tău.
Procesul prin care ne vin idei are la bază un principiu pe cât de simplu, pe atât de frumos: ca să scoți idei noi, trebuie să bagi informație nouă în sistem. Ah, și să ai răbdare ca sistemul s-o proceseze – ca un calculator din anii ’90 care pornea în 15 minute 💻.
Așa, și? Care sunt pașii ăia?
Am căutat o formă simplă a lor, dar care să aibă totuși un background științific, nu doar păreri flaușate ale unui „om creativ”. Uite unde am ajuns:
1. Pregătirea
La fel ca într-o fabrică, mintea ta (conștientă sau nu), are nevoie de materie primă ca să poată crea ceva nou, altfel se va învârți în cerc și te trezești fredonând din nou Backstreet Boys deși nu i-ai ascultat de 15 ani.
În etapa asta îți clarifici ce vrei să rezolvi, care e provocarea, care sunt resursele de care dispui. La mine, pe branding, în etapa asta am discuțiile de briefing cu clientul, înțeleg ce stiluri preferă și ce simboluri sau mesaje vrea musai să includă în identitatea de brand.
Tot în etapa asta îmi iau timp să mă uit la branding-uri făcute de alții, la palete de culori și texturi, la forme geometrice și obiecte de mobilier – orice are câtuși de puțină legătură cu subiectul pe care vreau să generez idei. Așa cum spuneam, ai nevoie de informație nouă ca să vii cu idei noi.
2. Incubarea (sau dospirea cum îi zic eu)
Aici apare subconștientul la butoane, dacă îi lași timp și spațiu. Provocarea e că nu vine anunțat la ora 9:00 cu o listă de idei puse în ordinea relevanței. Vine când ești mai puțin atent și pleacă la fel de repede dacă nu-l bagi în seamă.
Etapa de incubare e cea mai haotică și greu de estimat, iar pentru mine poate dura de la câteva minute la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea subiectului.
Despre etapa asta sunt toate poveștile cu Edison și Mendeleev care au visat cum să creeze becul sau să pună elementele chimice într-o ordine care să le convină celor din Breaking Bad 🤓.
De ce sunt șanse mai mari să vii cu idei noi în somn: în etapa de REM a somnului, memoria ta se updatează cu ce ai trăit azi, iar asta înseamnă că în memoria de lungă durată intră informații noi, inclusiv faptul că scormoni după o soluție pe subiectul X. Ideile noi vin pentru că mintea amestecă și conectează informațiile noi cu tonele de informație stocate deja la tine în cap.
Eu, de exemplu, eram în plin proces de naming pentru un client și am visat un nume. M-am trezit aproape somnambul, l-am notat și am adormit la loc. De dimineață îmi aminteam vag că m-am trezit, dar nu țineam minte nici măcar cu ce literă începea. Am povestit aici toată faza.
👉🏻 Faza e că nu trebuie musai să dormi ca să îi dai răgaz subconștientului să lucreze.
Poți, la fel de bine, să ieși la o plimbare sau să faci un duș sau să meditezi sau să gătești sau ce te mai relaxează pe tine. Subconștientul tinde să bată la ușă când nu te focusezi pe subiect (ideal, când nu te focusezi pe nimic), așa că e musai să îți creezi obiceiul ăsta de a-ți lua timp și spațiu.
Ca să-ți faci o idee, am scris 90% din Poevie mergând. Iar uneori când simt că-s blocat și am de creat un mesaj de campanie sau un nume de brand, fac un duș luuung cu un marker la îndemână și las mintea să zboare. Uneori faianța e cel mai bun whiteboard.
3. Inspirația
Cel mai sexy și mai popular pas dintre toate 4 – ăla despre care ai tot auzit și ai tot citit. Eu prefer să-i zic coagulare pentru că e ca în copilărie când făcea mamaie brânză. Deși etapa 2 e haotică și vine cu multe frânturi de idei sau idei într-o formă rudimentară, există însă un punct în care ideile încep să se lege sau să crească în ceva coerent.
Aici se formează un pod între subconștient și conștient, în care intră și corpul în joc. Aici am auzit un concept mișto care spune că Salience Network-ul tău se activează mai tare în etapa 3 și îți dă diverse senzații în corp. Pe românește, de aia ți se face pielea de găină când îți vine o idee mișto.
Ce e fascinant la etapa asta e că se întâmplă halucinant de repede. În caz că aveai dubii dacă subconștientul tău muncește, aici îți dai seama că el fermenta de mult la idei, dar încă nu aveau suficientă presiune să erupă.
4. Creația
I-am dat un nume mai fancy, ca să nu-i zic „producția/implementarea”. Aici deja ai ieșit din văgăuna subconștientului și analizezi ce idei au potențial, răspund nevoilor și merită păstrate. Aici te apuci de implementare cu mintea analitică activă.
Oameni diferiți, provocări diferite
Foarte simplist spus, sunt 2 categorii de provocări:
Fie ești super rațional și nu reușești să intri în etapele 2 și 3
Fie ești super creativ și nu reușești să te ții de etapele 1 și, mai ales, 4
Cu alte cuvinte, dacă ești genul mai degrabă rațional, îți e greu să lași mintea să zboare fără direcție ca un stol de porumbei, iar dacă ești super creativ, riști să vii cu idei noi super mișto dar care fie nu rezolvă problema clarificată în etapa 1, fie nu ai disciplina să și execuți ideea în etapa 4.
Oameni diferiți, provocări similare
Două lucruri sunt cruciale, indiferent dacă te consideri super rațional sau super creativ:
Ai nevoie de timp în care să-ți lași mintea să asimileze informații noi
Ai nevoie de focus odată ce intri în etapa 2
Subconștientul vine cu multe idei într-o ordine haotică și, dacă fix atunci îți sună telefonul sau îți bipăie o notificare de pe grupul 9323 de whatsapp, ciao, ai pierdut firul ideilor. Asta se întâmplă și pentru că memoria noastră de scurtă durată nu poate să se împartă între torentul de idei și avalanșa de notificări. Așa că, pe cât posibil, pune telefonul pe mute și ai grijă ca mediul în care ești în etapele 2-3 să nu te întrerupă de la ce faci.
📌Re.surse re.creative:
Creativity Inc. – cu povești și exemple de la Pixar despre cum să creezi un mediu care să invite subconștientul la joacă. O găsești și la noi.
The neuroscience of creativity – cu dedicație pentru șoarecii de bibliotecă iubitori de termeni mai tehnici.
MERGI ÎN PARC – și fără să citești. Mintea mai are nevoie și de răgaz.
Până data viitoare,
Zile cu soare pe cărare,
Andrei.